Colectie de lucruri faine

Iubesc Ateneul

leave a comment »

10ateneul_roman2

Trecusem de multe ori pe langa el, dar nu ma apropiasem prea mult, nu-i analizasem coloanele, usile, ferestrele, stilul arhitectural, amplasamentul. Nu stiam decat ca este o cladire frumoasa, dar cam atat.
Nu as fi gasit moment mai potrivit decat intr-o sambata seara, cu cer senin si luna frumoasa, cu adieri de toamna in mijlocul lui august. Atunci l-am descoperit si mi se pare ca este exact ca o carte buna despre care nu-ti poti da cu parerea decat dupa ce ai citit-o pe toata. Arata impecabil, este bine intretinut, bine amplasat, iar parcul din fata completaza frumos intregul peisaj.

Proiect al arhitectului francez Albert Galeron (initiat in anul 1886 si terminat in 1888) si al marilor arhitecti ai epocii: Grigore Cerchez, Constantin Olanescu, Ion Mincu, Ion Gr. Cantacuzino, Ateneul Roman este un adevarat templu al artelor, stiintei si culturii romanesti.

In interior se pastreaza acelasi rafinament, cele patru scari frumos decorate au aceeasi destinatie: sala de spectacol. Aici ramai impresionat atat de cupola bine finisata, de scaunele imbracate in catifea rosie, dar mai ales de fresca profesorului Costin Petrescu inceputa in anul1933, fresca ce prezinta în 25 de episoade momentele importante din istoria românilor.

Ateneul este mai frumos seara, ziua parca nu are acelasi farmec. Daca mergi seara si stai pe scarile din fata si te uiti la oamenii din parc, se simte un aer burghez, un aer al Bucurestiului de altadata.

I-am promis ca o sa-l desenez. Este primul caruia ii promit lucrul asta.

Advertisements

Written by Nona

August 19, 2007 at 8:57 pm

Posted in Diverse

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: